Ajkus - ulje iz ajkuline jetre

Mnogobrojna pozitivna dejstva ovog ulja poznata su još od davnina.

Ajkus deluje na:


Jačanje imuniteta


Ljudski imunološki sistem se veoma razlikuje od imunološkog sistema ajkule. Naš imunološki sistem je izuzetno kompleksan, verovatno sa razlogom. Za razliku od njega, imunološki sistem ajkule je prilično jednostavan, a naučnici ga smatraju gotovo savršenim. Ajkulina jetra, koja čini 25% njene telesne težine, proizvodi sve komponente za njen imunološki sistem. Produkt toga je da ajkula nikada ne oboleva, održava svoje zdravlje kroz ceo život, i doživljava duboku starost.
Za razliku od ajkulinog, ljudski imunološki sistem se sastoji iz 2 dela - urođenog i stečenog. Urođeni imunitet je prva i glavna odbrana tela protiv invazije neprijatelja, dok je stečeni imunitet drugačiji u tome što funkcioniše samo onda kad prepozna određenog uljeza. Kada imunološki sistem prepozna invaziju neprijatelja, mobiliše različite tipove belih krvnih zrnaca koji služe za borbu protiv neprijatelja. Obzirom da današnji čovek živi u prilično neprijateljskom okruženju zagađivača, virusa, bakterija, raznih hemijskih supstanci u hrani, vodi, vazduhu, i bolesti uzrokovanih stresom, njegov imunološki sistem je postao ranjiv i svaka najezda neprijateljskih čestica ga može lako napasti. Blagotvorno dejstvo Ajkus ulja iz ajkuline jetre podiže broj upravo odbrambenih ćelija, belih krvnih zrnca koji se bore sa neprijateljskim česticama. Ajkus na taj način snaži organizam i jača njegov imuni sistem ne dopuštajući neprijateljima da ga napadnu, odnosno, savladaju.


Prevencija/ pomoć pri lečenju prehlade i gripa


Prehlada i grip su bakterije, odnosno, virusi koji nas ubedljivo najčešće napadaju.  Postoje podaci da u Srbiji odrastao čovek od prehlade oboli prosečno između 2 i 3 puta godišnje, što je posmatrano na celokupnu populaciju između 10 i 20% , a u toku epidemije i više. Deca mogu oboleti čak i do 12 puta. Grip posebno često napada decu, koja su i najčešće zaražena ovim virusom. Da bi se sprečio nastanak bolesti izazvanih prehladom i gripom, najvažnije je ojačati imunitet. Upravo jačanje imuniteta je glavno svojstvo Ajkus ulja iz ajkuline jetre. Ono povećava broj odbrambenih ćelija u organizmu i time jača imunitet organizma. 1-2 kapsule Ajkusa od 500 mg dnevno su dovoljna količina da bi vaš organizam ostao zaštićen i zdrav čak i u epidemijama.
Ukoliko je organizam već oboleo, potrebna je jača doza od 4-6 kapsula Ajkusa od 500 mg kako bi se dalje jačanje bolesti sprečilo i ubrzao oporavak organizma. Ajkus jača imunitet i obolelog organizma te skraćuje vreme potrebno da se oporavi.
Treba napomenuti značaj Ajkusa kod hronično obolelih, jer je njihov imunitet u neprestanoj borbi, te je njihova odbrambena sposobnost drastično smanjena u odnosu na zdrav organizam. Kao takav je laka meta i posledice čak i slabe prehlade ili gripa mogu biti opasne. Da do toga ne bi došlo, potrebno je jačati organizam
i njegove odbrambene sposobnosti za šta je idealan prirodan način svakodnevna upotreba Ajkusa.

Preporučena dnevna doza: 4-6 kapsula od 500 mg.


Prevencija/ pomoć pri lečenju astme i bronhitisa


Možda je jedno od najvećih dostignuća Ajkus ulja iz ajkuline jetre upravo pri lečenju astme i bronhitisa.
Veliki broj studija je pokazao izuzetan uspeh AKG-a, glavnog sastojka Ajkus ulja iz ajkuline jetre, u lečenju astme. Naime, u svim slučajevima koji su proučavani, neprijatnosti sa astmom su počeli da nestaju u roku od 3,4 meseca intenzivnog korišćenja ovog preparata. Potrebno je uzimati 4-6 kapsula Ajkusa od 500 mg tokom 3,4 meseca, nakon čega se simptomi astme značajno smanjuju, a u nekim slučajevima i potpuno nestaju.
Neophodno je ovde da naglasimo da je terapija AKG-om protiv astme u nekim zemljama Evrope priznata kao metoda lečenja od strane zvanične medicine.
Što se tiče bronhitisa, terapija je u potpunosti ista kao i kod astme, 4-6 kapsula Ajkusa od 500 mg dnevno, a rezultati su vidljivi za još kraće vreme, nakon 2,3 meseca.

Preporučena dnevna doza: 4-6 kapsula od 500 mg.


Pomoćna terapija kod kancera


Pomoćna terapija uljem iz ajkuline jetre kod kancera dokazana je tokom više od 60 god.istraživanja na Novom Zelandu, u Japanu i Evropi.
Naučnici su otkrili da se davanjem AKG-a (glavnog sastojka Ajkusa) obolelima od kancera pre, za vreme i nakon tretmana radijacijom, smanjuje rapidno i opasno opadanje broja belih krvnih zrnaca (leukopenija), što je česta kontraindikacija u ovom tretmanu. Za pacijente izložene radijaciji je takođe bitna činjenica da AKG stimuliše proizvodnju krvnih pločica, neophodnih za zgrušavanje krvi i prestanak krvarenja za vreme tretmana radijacijom. AKG takođe smanjuje pad broja belih krvnih zrnaca koje izaziva hemoterapija i ublažava njene posledice.
Konačno, AKG povećava proizvodnju tipova belih krvnih zrnaca koji uništavaju viruse. Ovaj rezultat čini AKG efektivnim kao sveopšti stabilizator imunološkog sistema koji normalizuje funkcije koštane srži. Ovi rezultati imaju veliku važnost u sprečavanju infekcije i unapređenju lečenja ljudi.

Preporučena dnevna doza: 6 kapsula od 500 mg.


Protiv alergija


Alergije, ili bolest novog doba, kako se još zovu, su problemi koji sve češće i u sve većim razmerama napadaju današnjeg čoveka. Prema epidemioloskim podacima, 35% populacije u svetu boluje od nekog oblika alergije, a procenjuje se da će do 2020.g. taj broj dostići 50%!
Alergija je zapravo poremećaj imunološkog sistema. Organizam osobe koja boluje od određene alergije, ili češće, više njih, ustvari ima oslabljen imunitet i preosetljiv je na neke čestice iz okoline sa kojima se inače susrećemo svakodnevno i koje ne predstavljaju stvarnu opasnost. Međutim, oslabljeni imuni sistem te čestice doživljava kao neprijatelja i započinje agresivan imuno odgovor, koji se manifestuje u simptomima alergije (curenje nosa, gušenje, svrab..) i koji otežava normalno funkcionisanje.
Zato je izuzetno važno ojačati imunološki sistem, jer je to najbolja preventiva, ali i najdelotvorniji lek u borbi protiv alergija. Ajkus ulje iz ajkuline jetre utiče na alergiju tako što jača imunološki sistem, i time pomaže organizmu da prepozna realnu opasnost i da ne reaguje agresivno na čestice koje zapravo ne predstavljaju pretnju po zdravlje.
Posebno izražen uticaj Ajkusa kod lečenja alergija je u slučaju astme (pogledati pod Prevencija/ pomoć pri lečenju astme i bronhitisa).

Preporučena dnevna doza: 4-6 kapsula od 500 mg.


Protiv holesterola i povišenog krvnog pritiska


Holesterol u organizam dospeva na 2 načina, ili ga organizam sam proizvodi ili ga unosimo putem ishrane. On je veoma važan sastojak u organizmu kada je u dozvoljenoj količini, ali problem nastaje kada se njegova količina u organizmu poveća. Holesterol u krvi može biti "dobar" HDL ili "loš" LDL. LDL holesterol prenosi najveći deo masti u organizmu dok HDL prenosi samo mali deo. Ako količina LDL pređe gornju granicu, tada se on lepi za krvne sudove i smanjuje protok krvi kroz njih, ujedno povećavajući i krvni pritisak. HDL holesterol se naziva dobrim zato što on struže sa krvnih sudova zalepljeni LDL holesterol i tako ih čisti, snižavajući pri tom krvni pritisak. Ajkus ulje iz ajkuline jetre povećava nivo dobrog HDL holesterola i time reguliše nivo holesterola i snižava povišeni krvni pritisak.

Preporučena dnevna doza: 4-6 kapsula od 500 mg.


Sastav


1 kapsula Ajkusa sadrži 500 mg ulja iz ajkuline jetre. % AKG-a u svakoj kapsuli iznosi 20-22%, odnosno, od 100-110 mg alkoksiglicerola (AKG-a)

Glavni sastojak Ajkusa je alkoksiglicerol, poznatiji kao AKG, inače najznačajniji za imunološki sistem organizma. AKG je jedini antioksidans koji prodire kroz membranu ćelije i čisti je od slobodnih radikala. Slobodni radikali vrše transmutaciju jezgra ćelije, a samo jedna mutirana ćelija je dovoljna da izazove kancer... AKG je glavni sastojak i ljudskog majčinog mleka, koje kod novorođenčadi stvara zaštitu od virusa i bakterija dok oni sami ne razviju sopstvene odbrambene ćelije. Majčino mleko sadrži 10 puta veću koncentraciju AKG-a od kravljeg mleka, a ulje iz ajkuline jetre ima 2 puta više AKG-a od majčinog mleka! Ulje iz ajkuline jetre je najveći prirodni izvor alkoksiglicerola.

Ajkus ulje iz ajkuline jetre je tehnološki prečišćeno i ne sadrži nezasićene masne kiseline Omegu 3 (EPA i DHA masne kiseline), Omegu 6 i Omegu 9, kao ni vitamine A i D čijim prekomernim unosom može doći do hipervitaminoze. Takođe ne sadrži DDT i PCB, teške metale, kao ni holesterol, konzervanse, boje ili aditive. Ajkus je dobijen isključivo fizičkom preradom, nije hemijski obrađen.

Omotač Ajkus kapsule je goveđeg porekla te ga organizam lako prerađuje.

 

Doziranje i način upotrebe


Ajkus se koristi kao preventiva bolesti ili ukoliko je bolest već nastupila kao pomoć pri lečenju.
U preventivi:
Odrasli: Treba uzimati 2 kapsule od 500 mg dnevno, najbolje uveče pred spavanje, jer je tada sposobnost apsorpcije organizma najveća.
Deca: 1 kapsula od 500 mg dnevno.
Ukoliko se koristi preventivno, 2 kapsule od 500 mg dnevno su dovoljne da Ajkus ojača imunitet i odbije viruse i bakterije koje ga napadaju.
Tokom bolesti:
Odrasli: Ukoliko se počne sa korišćenjem kada je organizam već oboleo, da bi Ajkus pomogao organizmu da nadjača neprijatelja, potrebno je uzimati 4-6 kapsula od 500 mg dnevno. Time se znatno skraćuje i vreme oporavka i jača organizam obolelog.
Deca: Kod dece, i u slučaju bolesti dovoljno je uzimati 1 kapsulu od 500 mg dnevno.


Pakovanje


Ajkus je pakovan u količini od 30 i 60 kom kapsula. 1 kapsula sadrži 500 mg ulja iz jetre ajkule.